2 Yaşındaki Çocuklar Dokunmatik Ekranlara Adapte Oldu

Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre 2 yaşındaki çocuklar dokunmatik ekranları ustalıkla kullanabiliyor. Archives of Disease in Childhood dergisinde yayınlanan küçük bir araştırmada, 2 yaşındaki çocuklar tablet ve akıllı telefonların kaydırma,arama, kilit açma gibi özelliklerini başarıyla kullanıyor.
Araştırmacılara göre; bu seviyedeki interaktiflik, oyun benzeri faaliyetlerde görüldüğünden, bu teknoloji çocukların gelişimsel değerlendirilmelerinde kullanılabilir. Dokunmatik ekranların kullanımına ve erişilmesine dair 82 soruluk testte 12 aylıktan, 3 yaşa kadar çocuklar değerlendirildi.
Ebeveynlere çocukların günde ne kadar dokunmatik ekran kullandığı, oğlan veya kızın ekran kilidini açıp açamadığı, resimler ve sayfalar arasında gezip gezemediği, oyunların ikonlarının hatırlayıp hatırlayamadığı ve etkileşimi girmesi araştırıldı. Ebeveynlere çocukların kullanımı için uygulama indirip, indirmedikleri soruldu. 20 ila 30 ay arasında değişen yeni yürüyen çocukların % 57’si erkekti. Ebeveynlerin çoğu (%82,67 kişi) dokunmatik ekranlı akıllı telefon veya tablete sahipti. Bunların % 87’si çocuklarına günde ortalama 15 dakikalığına cihaz veriyordu. Yaklaşık % 62’si çocukların indirmesi için uygulama indiriyordu. Ebeveynlerin onda dokuzu (%91) çocuklarının dokunmatik ekran kilidini açabildiğini, üçte ikisinin(%64) ise aktif olarak dokunmatik ekran özelliklerini aktif olarak kullanabildiği gözlendi. Henüz daha yeni yürümeye başlamış çocukların bu üç kabiliyeti 24 aya kadar sergileyebildiğini, normalde bu dokunmatik ekran özelliklerini tanımlamada ve kullanmada 25 aylık olmaları gerekirken, ebeveynlerin % 72’sinin şimdiden çocuklarının bunu yapmalarına izin verdiği ortaya çıktı. Ayrıca her üç yeni yürüyenden birinin ortalama 29 aylıkken tüm dört özelliği sergileyebildiğini,hatta 12 aylıkken, dokunmatik ekranları kullanabildiğini gösterdi. 1999’da Amerikan Pediatri Akademisi 2 yaşın altındaki çocukların ekrana bakma süresinin düşürülmesi gerektiği belirtilmişti. Gerekçe olarak, uzun süreli uygunsuz içeriğe maruziyet riski ve gelişimsel açıdan önemli etkileşim ve oyun değişimi riski olduğu belirtilmişti. Fakat bu tavsiyeler dokunmatik ekranlar ve tabletlerin gelmesinde öncesiydi ki, araştırma tabletlerin henüz yürümekte olan çocukların beyin gelişiminde farklı etkilere neden olabileceğini öngörüyor. “İnteraktif dokunmatik ekran uygulamaları daha önce görülmemiş diğer medya formlarını tecrübe etmeye ve geleneksel oyunlara daha benzer şekilde katılım öngörüyor. Bu cihazlardaki potansiyel uygulamalar hem gelişimin değerlendirilmesi, hem de yüksek riskli çocukların olaya erken dahil olmasına davetiye çıkarıyor,” Çocuklar ve bebekler için tasarlanan çoğu uygulama kalite, eğitimsel değer ve güvenlik açısından bir regülasyona tabi tutulmuyor. Bu durumlardan bazıları pasif televizyon izleyiciliğiyle daha da artıyor.
Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2015/12/151221193534.htm
Kaynak : http://www.gercekbilim.com/tablet-cocuk-tablet-2yasinda/